skip to Main Content
Enfil Oy Vannekatu 1, 37130, Nokia 046 921 5565 info@enfil.fi Noutovarasto avoinna: 7:30 - 15:30 Ota Yhteyttä

Lattialämmityksen asentaminen saneerauskohteeseen

Yksi monista tyytyväisistä asiakkaistamme oli tehnyt blogiinsa: pienitalolahellataivasta erittäin hienon kertomuksen lattialämmityksen asentamisen Topway tuotteilla AluXPS-Uralevyyn.

Teimme tästä sivuillemme esimerkkikohteen näyttämään vaiheittain, kuinka näppärää on vesikiertoinen lattialämmitys asentaa Topway-tuotteilla.

Tässä linkki alkuperäiseen blogikirjoitukseen.
Lattialämmityksen asentaminen saneerauskohteeseen.

Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa, sillä löydät muitakin remontoimiseen liittyviä vinkkejä mm. Paljonko maksaa vesikiertoinen lattialämmitys saneerauskohteeseen? tai Autotallin lattialämmitys, lattian valu pikatasoitteella.

Paljonko maksaa vesikiertoinen lattialämmitys saneerauskohteeseen?
– täältä löydät tietoa kuinka pyydetään lattialämmitystarjous.

Autotallin lattialämmitys, lattian valu pikatasoitteella.
– täältä löydät tietoa lattialämmityksen asentamisesta valuun.

Asiakkaan kertomus…

Siinä sitä on, alumiinikalvolla päällystettyä XPS-uralevyä.
Levyt ovat 25 mm paksuja, höyhenen kevyitä. Levyjä on kolmea erilaista: ns. peruslevyä, levyä jossa on enemmän suoria uria rinnakkain ja uratonta levyä. Jokaisen levyn päässä on mahdollisuus U-mutkaan.

Aluxps-uralevy
AluXPS-Uralevy 7-uraa

Tässä levyssä on roiloja vähän reilummin. Se tulee lattian siihen kohtaan jossa lämmitysputket menevät jakotukille.

Topway AluXPS-Uralevy vinkki
Lattia lakaistaan ja imuroidaan huolellisesti. Tämä kuva on lavastettu, koska unohdin kuvata ennen putkien asennusta. Imuri on kyllä ollut käsillä koko asennuksen ajan, koska kaikenlaista roskaa tulee jatkuvasti ja on parempi, että varsinkin urat ovat puhtaat ja roskattomat.
Alustan on oltava tasainen ja suora (ongelmat kertaantuvat lattian korkeuden kasvaessa)…
Suunnittelijan tekemään kuvaan kannattaa tutustua huolellisesti.
Topway AluXPS-Uralevyn kiinnitys

Meidän tapauksessamme XPS-uralevyt kiinnitettiin lattiaan ruuveilla, alla on 22 mm pontillinen lattialastulevy.  Ruuvit ja nuo pylpyrät tulevat toimituksen mukana. Levyt kannattaa kiinnittää huolellisesti ja riittävän monesta kohtaa, jotta jäykkä putki ei nosta niitä irti alustasta. Jos XPS -levyt pömpöttävät, se näkyy ja tuntuu myös lopullisen lattiapinnan asennuksessa

Jämäpalat säästettiin myöhempää mahdollista tarvetta varten. Ihan kapeat soirot menivät roskikseen, mutta “kunnollisilla” tehdään vielä mm. komeroiden pohjat.

Topway- AluXPS-Uralvey vinkki ylijäämälle.

Lopuksi seinän ja lattialevyjen väliin ruiskutettiin polyuretaania jotta levyt pysyvät hyvin ja tiiviisti paikoillaan, eikä jää liian suurta rakoa.

Topway-AluXPS-uralevy asennus vinkki

Levyjen asettelu käy melko nopeasti kun on alkuun päässyt. Kun poikani (30 v) näki upean “foliolattiamme”, tuumasi hän että “laittakaa läpinäkyvä plexi vaan!”. No, olisihan siinä sellaista futuristista tunnelmaa…

Topway AluXPS-Uralevyn asennus käy ripeästi
Topway Jakotukin asennus

Jakotukki vielä tyhjillään. Putkimies merkitsi tulon ja menon.

*Maahantuojan vinkki:
– Punainen, lämminvesi eli lämmöntuottolaitteelta tuleva vesi, asennetaan yläpuolelle. Sininen, viileä vesi, eli lämmityspiiristä palaava vesi, asennetaan alapuolelle. (Kuvan oton jälkeen asia kyllä korjattu)
– Täyttöyhteet sekä automaattiset ilmanpoistimet voidaan asentaa tulo- sekä menopuolella myös vastakkaiseen päätyyn syöttöputkiin nähden.

Putken asennusta…

HRK Konevuokraamosta vuokrasimme pyörivän putkitelineen. Jos putkea ryhtyy purkamaan maassa olevasta kelasta, se menee kierteelle ja asennus on vaikeaa, ellei mahdotonta. Tällaisen “karusellin” vuokra on alle kympin/vrk ja maksaa kyllä itsensä takaisin…

*Maahantuojan vinkki:
– Putkikelan pyöritystelineen saat vuokrattua myös suoraan meidän verkkokaupasta.

Topway lattialämmitysputken asennus

Lämmitysputken asettaminen uraan sujui helposti, eikä edes putkentaivuttimia tarvittu. Vaikka komposiittiputki on jäykkää, urien välit on mitoitettu niin, että putki taipuu nätisti myös mutkissa.

Topway lattialämmitysputken asennus AluXPS-uralevyyn.
Topway lattialämmitysputken asennus AluXPS-uralevyyn.

Joissakin kohdissa putken pysyminen urassa kannattaa varmistaa alumiiniteipillä. Jos jäykkä putki rupeaa pynkeämään urasta ylös esim. laminaatin asennuksen jälkeen, näkyy se lattiassa.

Topway lattialämmitysputken asennus AluXPS-uralevyyn.

Ihan joka kohtaan ei ole valmsta uraa, mutta levyä on kohtuullisen helppo leikata ihan tavallisella mattoveitsellä.

*Maahantuojan vinkki:
– Levyn leikkaamiseen ja ylimääräisten putkiurien tekemiseen voit vuokrata verkkokaupastamme myös siihen soveltuvan stryrox -leikkurin.

Topway lattialämmitysputken asennus AluXPS-uralevyyn.

Pitkät suorat menivät vauhdikkaasti jalalla panamalla. Työn voi tehdä yksinkin, mutta kahdellekin riittää tehtävää. Toinen voi purkaa ja syöttää putkea kelalta hallitusti, se helpottaa työtä.

Meille Topway-lattialämmitysjärjestelmän toimitti Enfil Oy. Heiltä voi myös vuokrata asennuksessa tarvittavia työkaluja, mutta kuten sanottua, mattoveitsellä ja tavallisella ruuvivääntimellä selviää, vaikka näihinkin tarkoituksiin on omat laitteensa.

Tavaratoimitus tuli ajallaan, palvelu oli ystävällistä ja kaikkiin kysymyksiin sain nopeasti vastauksen, osan jopa sairasvuoteelta…  Alkuperäisestä toimituksesta puuttuivat kiinnitysruuvit ja aluslevyt, mutta ne saatiin työmaalle vuorokaudessa, eikä työn aloittaminen viivästynyt.

Seuraavaksi putkimies tulee liittämään putket jakotukeille, laminaattien asennus on jo aloitettu, kyllä tästä vielä koti tulee…

Korjaukset

Kun putkimies tuli virittelemään putkia, huomattiin että jakotukki oli asennettu väärin päin. No, sellaista sattuu ja onneksi huomattiin ajoissa, käännettiin.

Topway jakotukki asennettuna upotettavaan kaappiin.

Jos olisin kerennyt hätiin, takaseinä olisi maalattu kokonaan, jakotukki asennettu suoraan ja merkinnät tehty “nätisti”, mutta ei tuokaan nyt suuremmin haittaa, pienessä, avattavassa koteloinnissahan ne ovat siististi piilossa.

*Maahantuojan vinkki:
– Piirimerkinnät ja virtausmittarin lukituksen saa tehtyä nätisti Topway – jakotukin virtausmittarin lukitsimella.
– Sinisen jakotukin mukana tulevan käsisäätöpyörän voi korvata paremmin säätyvällä Topway – käsisäätöpyörällä, jossa on myös paikka piiritunnistetarralle.
– Jos jakotukkiin jää ylimääräisiä piirejä esimerkiksi odottamaan remontin jatkumista, voi ylimääräisen piirin / piirit tukkia Topway – jakotukin tulpalla.

Topway - Jakotukkikaappi
Back To Top